4 års kontroll


Idag gick jag och Wilma till bvc för en 4 års kontroll. Först fick hon väga sig. Hon vägde ca 19 kg med kläder så kring 18,5 kg blir det säkert utan kläder. Sedan var hon 108, 5 cm lång. I augusti förra året var hon 98 cm så hon har vuxit en hel del på längden.

Sedan fick hon göra hörseltest. Hon hörde allt utan den mörkaste tonen på höger öra. De sa att det var normalt att alla barn inte riktigt hör den, samtidigt vet vi att det är var höger öra som Wilma hade alla öroninflamationer i tidigare.

Efter det var det dags för syntestet. Hon var väldigt ivrig. Var en vanlig tavla med bokstäver som vi vuxna har.. eller kanske lite mindre antal bokstäver att välja mellan. Hon hade ett papper framför sig med alla bokstäverna på. När läkaren pekade på en bokstav på tavlan skulle Wilma peka på papret vilken bokstav det var. Men Wilma ville säga bokstäverna i stället. Hon kunde ju alla. Läkaren vart väldigt förvånad. Men ville att Wilma skulle peka också på lappen. Det gjorde hon. Efter ett tag började hon bara säga bokstäverna igen. Då sa läkaren: Peka på pappret också så jag ser. Då vände Wilma på pappret och höll upp det lite grann och pekade på bokstäverna samtidigt som hon sa dem. Alltså hon såg dem upp och ner. hihi.. såg så lätt ut. Hon såg den nedersta raden på tavlan, med andra ord hon har inte fått sin syn från mig... ;-)

Sedan skulle läkaren se om Wilma kunde rita en huvudfoting. Hon bad Wilma rita en människa. Det blev ingen huvudfoting utan en vacker tjej med färglatt långt hår med toffsar i en lång kläning, gräs och sol och pollen från träden kom med på teckningen. hihi.. hon är för söt. Sedan skrev hon ner alfabetet på teckningen också. Missade bara någon enstaka bokstav samtidigt som hon sjöng alfabetssången. Vilken förvånad min läkaren hade. Man fick verkligen vara en stolt mamma.

Sedan frågade de om hon:

- kan trä halsband. ( Ja, det kan hon, de massproduceras här hemma och på förskolan)
- kan balansera. ( Gills det att gå på staket när vi är att promenerar så ja.. hihi)
- om hon har kompisar ( En hel del...tycker att alla barn på Porsön vet vem hon är. Hur det nu gått till. När vi går förbi skolan brukar barnen ropa. HEJ Wilma och vinkar. Hon är väldigt social av sig)
- använder blöja på dagen eller natten... ( Var två när hon slutade med blöja på dagen och ca 3 när hon slutade med det på natten. Så Inte det senaste året, känns som evigheter sen vi slutade med blöjan ju)
- om hon kan räkna. Höll upp olika antal saker som Wilma räknade hur lätt som helst. Wilma kan räkna upp till 14, sedan börjar hon hoppa över siffror)
- om hon kan färgerna. Fick nämna de vanligaste färgerna medan läkaren visade saker.
- kan hon rita ett kors. Wilma ritar och förklarar att det är sjukhustecknet. Sånt tecken som läkaren har.
- kan hon sitta still och koncentrera sig. ( Ja, hon kan pyssla hur länge som helst känns det)
- om hon tycker om att lyssna på böcker. ( Skulle Wilma få bestämma skulle vi nog inte göra så mycket annat)
- om hon kan cykla. ( Jo, hon cyklar en hel del. Har stödhjul ännu, men det är nog främst för att mamma och pappa varit för lata för att lära henne cykla utan.
- om hon är allergisk mot något. ( Ja, förra sommaren blev hon biten av något och hela hon blev vinröd och svällde upp. Vi åkte till jouren och fick tavygyl (stavning?!?) som tog bort nässelutslagen. Vet inte vad som bet henne. Läkaren tyckte att vi skulle kolla upp det om det är getingar hon inte tål. Går tydligen att ta tester på sådant. Sedan skulle vi kanske få någon spruta utskriven eller någon tablett som man smälter ner i vatten i fall hon skulle bli biten är det ju farligt om hon sväller igen i luftv'ägarna.

En annan barnläkare ringde oss om detta i nu eftermiddags. Han skrev ut Beta Pred åt oss för att vi skulle ha det hemma när hon reagerat så tidigare. Men sa att man ska ha telefonkontakt med läkare innan man tar beslutet att ge henne detta mot en kraftig allergisk reaktion så som hon hade förra året. Känns skönt att få ha det hemma och förstår inte att vi inte tagit tag och skaffat det tidigare.. Men vi brukar ju alltid ha med oss tavygylen när vi är ute så helt oförberedda har vi ju inte varit. Han tyckte i alla fall att det inte behövdes göra tester för att säga vilken insekt hon inte tål utan tyckte att vi kunde ha medicinen till hands hur som helst för om testet visar positivt för getingar behöver det ju inte vara det enda hon inte tål.

Har säkert glömt den del frågor från idag, men stolt var man när man gick därifrån.

Kommentarer
Postat av: deleine

Åhååå vilken duktig tjej du har, kan juh erkänna att mina söner INTE lyckades lika bra på sina 4-års kontroller!!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback