Första skoldagen...

Första dagen på skolan har nu börjat och Wilma klarade det galant. Hon var den enda som räckte upp handen när fröken frågade vad de hade gjort i sommar. Wilma blev först med att berätta för hela klassen att hon varit i Kalmar och på skara sommarland och åkt en massa karuseller. Efter att alla barnen berättat om deras sommalov fick barnen rita var sin teckning. Wilma ritade Skara sommarland.

Sedan gick vi ut och barnen fick bekanta sig med utemiljön. Vilket Wilma redan gjort ordentligt under sommaren. Wilma träffade sina faddrar som börjar tvåan nu och de var jätte fina mot henne och tog henne i handen och busade med henne. Wilma och de två andra tjejerna i klassen verkar kommar bra överens med varandra.

Efter att rektorerna hade hållt sitt tal så gick jag och de andra föräldrarna hem. Ska gå tillbaka dit vid ett tiden för att vara med när hon hälsar på på fritids första gången. Blir bara ett kortare tag. Wilma kommer att gå 8-14 nu framöver . Skoldagen slutar 13.10 så blir korta dagar på fritids men det är mest för att hon ska vänja sig för så småningom kommer de bli längre dagar även där.


Wilma första skoldagen.
Tog länge för henne att bestämma vad hon skulle ha på sig men blev detta i slutändan.



På väg till skolan..

Mera paket...

I lördags var vi först på loppis och sålde bort en massa små barnsaker. De vi inte fick sålt slängde vi eller gav vi bort. Förrådet blev städat i fredags och nu kan vi gå in där igen! *jippi* Gäller bara att hålla att städigt och fint nu..

Senare på lördagen kom min pappa och min lillasyster och hälsade på. Grattade Nova i efterskott och kom med paket. Mormor är fortfarande sjuk så hon stannade hemma. *krya på dig* Kanske blir Kalix till helgen. Är sugen på att plocka lite blåbär i "min" skog bakom "vårt" hus i Kalix.


Paket öppning...


Födelsedagsbarnet med en massa paket


Wilma och moster bygger pussel


Pussel på 104 bitar som hon nu byggt helt själv


Syskonen kramas

Det vackraste jag vet...

Den sången får mig alltid att tänka på mitt hjärta som alltid velat att jag sjunger den låten åt henne innan hon somnar på kvällen. Gjorde det när hon var bebis och gör det fortfarande då och då. Fast inte lika ofta. Men hon är så vacker min stora tjej.


Mamma älskar dig *puss*

Nova 3 år

Vår lilla tjej fyllde tre år i måndags
Ojojoj vad stor hon känns nu helt plötsligt. Födelsedagen firades med paket på morgonen, sedan 4 timmars lek på Leos lekland. Sen lite främmande på kvällen som kom och uppvaktade lilltjejen. Blev inget större kalas i år får ta igen det nästa år.

Paket öppning


En efterlängtad rockring.
Många små och stora paket öppnades och alla var hon lika glad över...

Baby Bratz Tripplets blev genast en ny favorit i huset....

Nova har blivit så stor hon kan cykla på en 12 tummare med stödhjul vilket hon inte kunde i början av sommaren.Hon tycker om att sparka på en sparkcykel. Hon har utvecklat språket mycket de senaste månaderna och de flesta förstår henne nu. Vi har tagit bort dörrarna mellan tjejernas rum och nu har de ett stort gemenasmt rum tycker de. Hon är jätte duktig på att städa. Älskar att leka med dockor, hästar och att måla. Hon har börjat att måla huvudfotingar IGÅR! Skåda mästerverket!



Mamma (jag ) är den stora och Nova är den runda bollen med ögon och mun längst ner


Nova satt brevid mig och målade och helt plötsligt sa hon "TITTA MAMMA DET ÄR DU"... "DET HÄR ÄR DINA ÖGON"..."DÄR ÄR MI NOVA" Till min förvåning var det inte bara en massa runda ringar utan jag kunde verkligen ursklija vad som var vad på teckningen. Gick och visade Lars och han vart lika imponerad. Sedan när jag kom tillbaka till Nova hade hon ritat en till teckning. Denna gång sa hon "MI NOVA"  ( Översättning för er som inte umgås så mycket med oss betyder MI : Jag på Noviska.. ;-)


Självporträtt av Nova

I tisdags var Novas första dag på förskolan efter sommar uppehållet hon har inte varit där sen de tog sommarlov i slutet av maj tror jag. Gick i alla fall jätte bra med allt. Förskolelärarna var väldigt imponerad över att hon slutat helt med blöja, börjat prata mer, blivit lite lugnare och de tyckte precis som vi att hon blivit så mycket större sen de sist såg henne... Hon är ju lång nu vår lilla tjej hela 101 cm och väger ca 15 kg. Stora tjejen. Sedan var jag och Lars med Wilma på skolan en sväng och träffade hennes lärare och fick en liten guidad tur i skolan. Wilma fick även träffa en ny tjej som också ska börja i hennes klass. Så nu blir de 9 barn (6 pojkar och 3 flickor). Tyckte att det var jätte roligt, visade sig att denna tjej är lika gammal som Wilma också fyller år samma månad. Kul.. Då blir det ju inte så speciellt att hon är den enda som börjar tidigare. Efter förskolan och skolan for vi förbi Farmor så hon fick ge presenter och fira lilltjejen. Hon har dåligt i ryggen så vi fick komma till henne istället, lika trevligt det. Sedan fick vi två nya garderober hemlevererade till oss den dagen. Obyggda. Så resten av dagen ägnades åt att bygga ihop dem..eller inte hela dagen tog väl 1 timme eller så.. haha..

I onsdags gick vi förbi lulebo och skulle hämta korgar till garderoben för de kom inte med när de körde hem dem. Självklart var det slut och de var tvungna att beställa hem nya. haha.. jaja.. Det går ju i alla fall framåt.. Blev mest städning, plockning och så denna dag. Jag rev ut alla kläder som vi hade hemma ur klädkammaren + alla garderober och byråer. Började plocka och vika och ha mig. Efter ca 3 timmar var jag färdig. Var sin garderob med sorterade och vikta kläder. Nu ska vi hålla denna fina ordning! Tänk att kunna hga en överblick över våra kläder.. det var längesen. Hittade en massa kläder i Wilmas garderob som passade till Nova redan nu. Fick även en hel del smått urplockat.

I dag (torsdag) har Nova varit på förskolan igen. Jag har ansökt om studiebidrag till hösten och hållt på och gå igenom litteratur listan och scheman och försökt få en överblick på vad jag har framför mig. Kommer läsa tredje inriktningen mot förskolan under hösten vilket innehåller Naturkunskap och matte, sedan kommer jag att läsa specialpedagogik A som en extra kurs på distans. (50%) Klädkommaren har fått sig en genomgång och som vanligt blev en massa slängt. Nu är det bara förrådet kvar och det måste göras i morgon för på lördag har vi tänkt vara med på loppmarknaden och sälja bort en del barngrejer. Förhoppningsvis kommer vi inte hem med något.. förutom lite pengar då ;-)

Snart börjar vår stora tjej skolan känns lite overkligt att hon redan är så stor var ju nyss som hon bodde i min mage och i dag har vi varit och handlat småsaker inför skolstarten. På måndag börjar äventyret för henne...

Jo förresten måste ta och gnälla lite mer på Lulebo.. felanmälde ugnen för en vecka sedan. De sa att inom 3 dagar ska han komma. 8 dagar sedan dyker en kille upp som kommer in slår på ugnen och konstaterar att den blir varm. Ja, säger vi medgivande klart den blir det är ju inte det som var felet. Försökte förklara för denne person 3 gånger om att felet är att den gräddar VÄLDIGT ojämnt att när det är färdigt på vänster sida är de inte det på höger sida. Och sa att andra vredet till höger blir VÄLDIGT varmt varje gång vi använder ugnen... har i princip blivit mörkbrunt nu på en vit spis för att det är så varmt där och att det förmodligen hänger ihop eftersom det verkar läka ut en hel del varmluft just där. Efter att ha pekat och förklarat detta för denna man tre gånger nyvaken kl 08.00 på morgonen. Konstaterar han återigen att ugnen blir varm så den fungerar ju och att han inte kan göra nå mera.  Men gud detta är ju inte felet!! Han skulle kolla upp om det var dags att byta ut ugnen sa han innan han försvann 5 minuter efter att han anlänt. Det enda han gjorde var att konstaterade att ugnen blev varm efter att han slog på den.. vilken klåpare. Inte lär vi få någon ny ugn utan kändes mest som att han sa så för att  kunna åka vidare. Ska prata med Lulebo vad han har klarskrivit besöket som nästa vecka när jag hämtar ut korgarna till garderoben...



Kärt återsende (Semestern del 4 (sista delen))


Vänner

För två år sedan flyttade våra grannar som vi umgicks med till Jönköping. Detta var inget roligt för Wilma som har saknat Ella som var en av hennes bästa kompisar. De har varit upp till Luleå ett par gånger så de har fått träffas. Nu under semestern var första gången som vi åkte förbi dem. Vi besökte dem i deras sommarstuga. Var trevliga dagar där.

Flickorna lekte som att de varit tillsammans hela tiden. Vi åkte ut i skogen med Ellas morfars traktor och plockade vildhallon. Wilma och Nova fick sedan innan vi åkte vara med och plocka potatis, lök, krondil, morötter, sockerärtor med Ellas mormor. Det tyckte flickorna om. Vi fick med oss mycket hem och var speciellt för flickorna att äta potatis som de varit med och plockat. Gott var det också. *tack*

Det var jätte fint på deras sommarställe och väldigt skönt att man inte var tvungen att passa barnen hela tiden utan bara låta dem springa runt och leka... Var väldigt kul att träffa våra gamla grannar och se deras nyaste tillskott i familjen. John snart 5 månader..

Tack för en trevlig tid och god mat!


Två prinsessor på en äng

Tjejerna åker lådbil


Nova leker


Wilma busar och njuter av livet på landet

Vårt besök på Skara sommarland...(Semestern del 3)

Måndagen den 3 augusti begavv i oss mot Skara för att besöka Skara sommarland. Vi hade bokat två dagars inträde med boende på campingen i en stuga. Tyvärr visade det sig att vädret inte var det bästa som ni kanske ser på bilderna nedan. Vi hade ganska kallt  + 18- 20 och regn båda dagarna. Därför blev det inget badandet för oss så halva sommarlandet är fortfarande outforskat för oss. Däremot hade vi två roliga dagar i karusellerna. Det var jätte kul och vi åkte hur mycket som helst. Kostar bara inträde där och sen får man åka hur mycket man vill. Gick lätt att fördriva två dagar där och hade det varit fint väder hade man absolut kunnat stanna ännu längre.

Boendet fick dock minuspoäng från oss. Vi bodde i en stuga på 12 kvadrat.. vilket innebar 2 våningssängar och ett litet bord för fyra. Toalett och dusch fanns i service byggnad en bit bort. Vilket vi visste när vi bokade det men måste säga att campingens service hus var väldigt skitiga och äckliga... Det förstörde hela boende vistelsen.

Så några bilder från Skara:


Nova kör bil (Wilma syns svagt i bakgrunden)


Wilma åker karusell


Runt och runt.. Hon fick aldrig nog!


Lars och tjejerna åker båten.
Wilma tyckte om den och Nova sa att hon fick ont i magen av den.




Sötnosen Nova


Wilma flyger flygplan


Skypirat show

Jätte rolig show som var lite nervpirrande. Var ett par killar och tjejer som döck ner i polen och samtidigt hade en teaterföreställning med pirat tema. Högsta dyket var från en höjd på 25 meter. Såg helt sjukt ut och jag satt och var nervös för att de skulle skada sig.. haha.. väldigt underhållande i alla fall...


Stolt Wilma som köpt ett diadem med öron för egna pengar



Nova håller i Stampe senaste vinsten till hemmet.
Snart finns det ingen mer plats för stora mjukisdjur... ;-)



Vår vecka i Kalmar (Semestern del 2)

Måndagen den 27 juli efter en väldigt god hotell frukost begav vi oss mot Kalmar där vi hyrde en lägenhet i en vecka. Min bror och hans tjej var mitt i en flytt/renovering så att bo hos dem var inte ett altenativ denna gången. Första dagen gjorde vi oss mest hemstadda i lägenheten på 48 kvm som vi hyrt packade upp grejer och sedan träffade vi Calle och Katja på stan och åt middag på en Grekisk restaurang.Vi prommenerar lite runt om i Kalmar stad och brorsan visar oss sitt jobb, kontor m.m. Vi handlar lite och sedan tar vi en kvällsprommenad för att hitta till den närmsta stranden. Vi skymtar nästan hela tiden vattnet men vi gick helt fel håll vilket innebär att våran promenad säkert blev en timme längre än om vi hade gått den andra vägen.. Så kan det vara i bland. Vi gick i alla fall till en strand alldeles vid kalmarbron. Så vi gick under bron för att komma dit.. kändes lite roligt att gå den vägen. Efter den färden var klockan väldigt mycket och vi begav oss hemåt igen..

Wilma i bilen

Nova tycker det är roligt att bli fotograferad

Som ni ser åkte Nova utan blöja hela resan utan på natten då. Resulterade dock i två olyckor i bilen. Men det är ganska bra för att vara under en två veckors period.

Tisdagen den 28 juli ängnade vi större delen av förmiddagen åt att gå och shoppa lite i affärer. Det blev mat till lägenheten, kläder och lite leksaker. Vi gjorde en hel del fynd. På kvällen var vi hos min älskade broder och hans tjej och umgicks. Tjejerna fick träffa deras underbara och fina katter Cruella och Ester.  Nova var helt förälskad i dem och Wilma tyckte om Cruella mest. Wilma fick prova att spela playstation 3 och blev väldigt intresserad av det. Hon brukar inte få spela så mycket hemma.


Ester och Cruella (lånat bilden från brorsans blogg)

Onsdagen den 29 juli var det ganska fint väder ute men dagen innan hade vi tänkt fara och bada på kalmar badhus eftersom det var regnigt men vi hann aldrig med detta och har man lovat barnen så har man. Så denna dagen begav vi oss till badhuset. De hade open air dag vilket innebar att det var som att bada ute eftersom de hade tagit bort taket..eller fällt in taket vad man nu vill kalla det.  Flickorna fick var sina nya simglasögon och Wilma kom på hur man simmar hundsim. Med sin nya flytbaddräkt. Nova som oftast blir blå och frusen blev även det denna gång och ville inte bada förren hon gjorde en ny bekantskap med "BUBBELPOOLEN".. Där var det varmt och mysigt och där ville hon nog stanna hela dagen. Nova var annars en riktig "fegis" denna dagen. Ville mest vara i mammas och pappas famn. Inte leka så mycket förren efter två timmar då släppte hon till och sprang runt i basängen med en boll..

Flickorna åker bil i Giraffens köpcentrum

Middag denna dag blev pizza inne i stan på en finare krog med Calle, Katja och Katjas mamma Mariette. På vägen dit träffar vi på två av Lars farbröder med familj. Ena bor i Luleå och den andra i Stockholm (har aldrig träffat han i STHLM tidigare). Konsigt att springa på dem på gatorna i Kalmar. Tillbaka till maten. Det blev nog en av de dyraste pizzorna vi ätigt någonsin vår nota på 4 pizzor med dryck slutade på 488kr och då åt barnen ändå barnpizzor... *herregud..;-)* Men gott var de...


Torsdagen den 30 juli bestämde vi oss för att gå på stan och se hur det ser ut där. Gå lite i butiker och liknande. Denna dagen spenderade vi mycket pengar både på kläder och leksaker men framförallt på ett nytt Wii. Jepp vi köpte ett wii med spelet  wwii sports samt animal crossing, sedan köpte vi till Guitar Hero World tour samt Wii Fit. Var ett köp vi har tänkt göra och när vi var in på Media Markt så slog vi till. Guitar Hero är brorsans fel att vi köpte.. *blink*  prövade det hos honom och det var ju jätte kul. Ett väldigt simpelt men inte allt för lätt spel..  Vi åkte även över till Öland och hade trevligt där ett par timmar denna dag. På kvällen var vi hos Calle och Katja och umgicks. Super skoj. Saknar det redan. Är så himla sällan man ses när de bor såååå långt bort!!!

Kalmar slott

Fredagen den 31 juli var en dag som jag längtar till denna vecka av ett antal olika orsaker. Calle och Katja fick nycklarna till sin nya 3:a i Kalmar och fröken nyfiken (JAG) kunde inte vänta tills jag fick se den. Under semestern har flickorna fått vara vakna alldeles för länge oftast till 22-23 *opps* vilket i sin tur har lett till att de sovit till 9-10 tiden (LYX). Så efter att ha ätit frukost eller kanske ska kalla det brunch.. begav vi oss till den nya lägenheten. Som väntat var det ju en del att göra med tanke på att brorsan och hans tjej ska renovera det mesta utan toaletterna. Men det var en bra planlösning, två toaletter i en trea, Fin och stor inglasad balkong m.m. Samt mycket fint område. Jag och tjejerna var nog dock dem som fick erfara detta omrdåde bäst när vi under lördagen lekte i alla möjliga lekparker när Calle, Katja, Mariette och älsklingen slet ut och slängde köket. (bilder under lördagen)

I lägenheten sliter vi ner hela den gamla tapeten i vardagsrummet på ca 20 minuter. 5 vuxna och 2 barn. Alla hjälpte till. Barnen älskade detta. Vi var dock väldigt noga med att påpeka att detta inte var en aktivitet som vi ska ängna oss åt hemma.

River tapet

Senare på kvällen har Calle och Katja lovat att vara barnvakter. Jag och Lars lämnar av dem just innan sex på kvällen. Sedan åker vi hem och fixar till oss och tar sedan bussen in till stan. Där har vi bokat bord på en restaurang som heter Kronan. Välk där äter vi en tre rätters middag och delar på en flaska vin. Var hur mysigt som helst. Sedan avslutade vi kvällen med att gå och se senaste Harry Potter filmen på bio. Efter filmen tog vi en promenad hem till lägenheten. Kändes konstigt att gå och lägga sig sen utan barn och att vakna utan barnen.. Är ju inte så ofta som vi brukar ha barnvakt och speciellt inte under en hel natt.. *LYX*



Bild inne i restaurangen


Jag


Älsklingen


Var mysiga ljus utplaserade i valv i väggen.. jätte mysigt var de..


Lördag den 1 augusti börjas köket slängas ut. Jag och tjejerna håller oss ur vägen... Vi hämtade tjejerna hos Calle och Katja på morgonen. Allt hade gått bra. Tack än en gång för att vi passade tjejerna.. *kram*


River ut köket

Wilma hittar ett äppelträd


Wilma gör fart åt sin syster


Wilma hänger i romerska ringar


Nu berättar Wilma att hon vill se hur det ser ut uppe i lägenheten.
Vi går upp och kikar.

Sedan efter det åker vi till Skälby som är en fyra H gård där fick flickorna klappa hästar, getter och kaniner.


Wilma och Nova


En vacker häst


Komsi komsi lilla kanin


Matar hästen med äpplen

Barnen somnar utmattade denna dag redan vid åtta i våran lägenhet i Kalmar. Barnen hade ett eget sovrum och vi ett. Barnen sov i våningssäng. Det var aldrig något tjavs vid nattningarna under semestern. Vilket var väldigt skönt.

Söndagen den 2 augusti

Sista dagen i Kalmar spenderade vi bland annat med att bada i ca 3 timmar igen. Var väldigt roligt. Wilma simmade på bra med sin flytdräckt och Nova tyckte om att bada från första stunden. Vi pasade på att städa så mycket som möjligt i lägenheten eftersom vi ville komma iväg direkt på morgonen dagen efter. KPå kvällen åt vi middag på Stekhuset i Kalmar nere vid hamnen. Sedan var vi hos Calle och Katje och umgicks på kvällen. Alltid lika sorgligt att lämna dem... Längtar redan tills nästa gång vi ses. Tack för denna gången!

Nova och Katja...

Vårt besök på Kolmårdens djurpark (semestern 2009 del 1)

Vi börjar vår semester den lördagen den 25 juli på söndag morgon kommer vi till norrköping. Vi åker sedan till djurparken och väntar på att den ska öppna. Vädret är otroligt varmt nästan 30 grader  i skuggan och strålande solsken. Flickorna är förväntans fulla och även vi föräldrar ser fram emot detta besök.



Wilma dansar lite framför ingången i väntan på att de ska öppna...


Bland de första djuren vi får se är denna superfina björn...


Så söta...


Sedan gick vi in och klappade dessa "bondgårds" djur


Wilma matade dem


Nova vågade också gå fram och klappa dem


Barnen åkte kärra till och från hela dagen.

Var väldigt tungt att dra dem i denna en axlade kärra i alla upp och nerförsbackar...


Sälshow.. den var väldigt bra och rolig...


Delfinuppvisningen var en upplevelse. Hade kunnat se den flera gånger!

Det var väldigt imponerande att se allt delfinerna kunde och det var en bra show vi fick se.


En ståtlig tiger. De djuren kom man ganska nära och det var kul att få se dem på nära håll..


Savannen


Noshörningar


Elefanter

De var jätte långt borta. Barnen som i vanliga fall älskar att titta på elefanter brydde sig knappt om dem förmodligen för att de var så långt borta. Hade hoppats på att tjejerna ev. skulle få rida på en elefant, kamel eller något som jag gjorde när jag var liten men fanns inget sådant åtminstonde inte den dagen vi var där.. det var ju lite trist.


Sedan gick vi förbi aporna



Mera apor


Hotellrummet

Sedan efter en lång dag i djurparken tog vi en kvällspromenad i Norrköping innan vi till sut somnade helt utmattade i vårt fina hotellrum. Hotell President - Väldigt fint och bra service. Bor vi fler gånger i Norrköping kommer vi garanterat att välja detta hotell igen.

Den superstora och sköna sängen...

Sammanfattningsvis tyckte vi att de var väldigt långt till djuren,man kom som aldrig nära dem som man brukar göra på andra djurparker. Vissa djur såg man inte ens till och andra fanns det en eller två av. Var fint men otroligt backigt på Kolmården.  Flickorna älskade delfinshowen, sälshowen, björnarna, tigrarna samt bondgårdsdjuren,  men annars var de inte så jätte intresserade. Förmodligen eftersom avståndet till djuren var så stort.  Men det var värt pengarna och vi hade en jättre trevlig dag.

Hemma igen...

Vi kom hem i tordags. Både torsdagen och fredagen har ägnats till att tvätta upp och städa upp lite här hemma. Är fortfarande inte som jag vill ha de men det börjar närma sig i alla fall..Har blivit en hel del bad sen vi kom hem.  I fredags badade tjejerna ute på gården...



På lördag åkte vi till en badstrand som ligger en bit bortanför luleviken och badade där. Hade hört massa positiva saker om den stranden men blev besviken. Stranden var inte fin. Det luktade illa där, körde en massa båtar förbi standen hela tiden och sedan var det en massa hundar överallt.. nä nästa gång blir det Stor sand.. Flickorna är inte alls mycket för att bada på stranden. Nova blir väldigt lätt frysen, får gåshud och blir blå. Men tjejerna älskar att bada inomhus.


På söndagen for vi och badade i Boden på Bodens Camping. De har ett utomhusbad med uppvärmda pooler. Det var ca 30 grader och barnen + vi älskade att var där.. Riktigt nice!

Har precis laddat in bilder och så från semestern ska ta och lägga in några av dem här sen och skriva om semestern när jag får tid. Ville bara ge ett livstecken från mig i daf.. ;-)