Bilder från vår exkursion till Bällingeberget med klassen

Infoskylt

 

Samling med klassen


Vi spanade på växtligheten i området


Lite info en bit upp på berget


Den trevliga steniga vägen upp


Utsikt halvägsupp


Här trivdes vitlaven mellan stenarna..

Högre upp täckte vitlaven marken vissa större partier. Kändes som att gå på skare.

 

Ett av Luleås äldsta tallar ca 600 år gamalt...


Ännu en gammal tall...


Lunch högst upp på berget


Utsikt får toppen...


Pyssel och plugg...

Det har varit fullt upp hela förra veckan med skola.. I måndags var min klass ut till Gammelstadsviken + andra lektioner den dagen, i tisdags och onsdags hade jag långa dagar på skolan mellan 8-18.. då min distansklass hade lektioner. I torsdags begav vi oss ut till Bällingebärget på en exkursion. Sedan har jag pluggat växter, buskar, träd, lavar och mossor inför en arttenta som vi har i morgon. Fick även gjort ett par inlämningsuppgifter i helgen så som sagt veckan har varit full med skolarbeten, men vill få bort allt innan min VFU börjar v.41 så jag inte har mycket mer det och mina kommande tentor att tänka på. Har två tentor v.44 en skriftlig och en hemtenta så det räcker att lägga fokus på det på kvällarna.

Förrutom allt plugg har vi varit riktigt pyssliga här hemma... Novas nya hobby är att lägga pussel. Hon lägger säkert 30 pussel om dagen. Minst! Förra helgen lärde hon sig lägga ett pussel med 56 bitar.. vilket hon älskade och byggde 10 gånger om dagen. Nu i helgen gav hon sig på ett av Wilmas storpussel och efter att ha hållit på ett bra tag hade hon klarat av detta pussel med på 104 bitar.. ojoj.. vad duktig hon är. Men hon tycker om att bygga med klossar, legon, duplon m.m. en riktig pysseltjej..

Några bilder från veckan som gått...

 


Nova bygger pärlplattor

 


Pärlplattor redo för strykning



Wilma har dansföreställning



Flickorna leker frisör..

Wilma har precis fixat Novas här och nu är det Wilmas tur. Lillasyster är dock inte så försiktig med kammandet och väldigt givmild med vattensprutan.. ;-)

 


Nova har velat bli fotad hela veckan...



Här vill hon också visa upp sina tänder...



Förra veckan kom Wilma hem med ett kärleksbrev åt pappa sin

 

 


Den som väntar på något gott...



...väntar alltid för länge... det har varit mycket längtan och väntan på denna tand.. men nu idag efter en lång väntan har Wilma tappat sin första tand. Vi var på hennes första idrottspass i kväll med hennes nya klubb, men tanden var så lös så lös att det var svårt att koncentrera sig på något annat för henne. När vi kom hem igen satt den bara fast lite på en kant. Jag tog och lyfte lös den gick väldigt lätt och smärtfritt men jag rös i hela kroppen... Men nu är den borta och vi väntar besök från tandfen i natt. Den nya tanden syns redan lite smått om man tittar ner i hålet.


Nu är Wilma nyklippt!

Wilmas nya frisyr

 

Nova vill också visa upp dagens frisyr.. Visst ser hon stor ut i uppsatt hår??


En liten uppdatering från oss...

Oj vet knappt vart jag ska börja.. har ju gått ett par dagar nu sen jag skrev sist. Tar och börjar med Wilma då.

Som ni alla vet har vår stora tjej börjat skolan. Det har gått väldigt bra tycker jag. Wilma är lycklig där och trivs bra med att vara en skoltjej. Till min största förvåning så leker hon mest med 2:orna!!! Såna som är 3 år äldre än henne med andra ord. haha.. De hon är med är jätte snälla och jag är väldigt tacksam över att hon fått så fina faddrar som tar hand om henne och gör henne hemstadd i skolmiljön. Wilma säger varje dag att hon vill att vi ska jobba och vara på skolan länge så hon får vara på fritids till 17.. men själv tycker jag att det räcker gott och väl att vara där mellan 8-14. Wilma har nu haft sin första gymnastiklektion, sånglektion samt lånat böcker med ett eget bibliotekskort. Blev tre böcker som kom hem i onsdags. Var två böcker som handlade om brandkåren  och en faktabok om dans.. Låter som vår tjej de.


Vår teaterapa som gillar att synas- här bjuds vi på föreställning i hennes rum

 

Självklart har de även varit lite smågnabb på skolan som Wilma berättat om. Tex att tjejerna i klassen har olika åsikter om vad som är fint och hur man ska måla.. Tror vi har någon som inte är van att diskutera... Tror att det svåraste för Wilma är att inse att hon kanske inte alltid är i blickfånget. Hon är en tjej som alltid velat vara i centrum och alltid velat att alla ska se på henne och det är hon inte ensamen om i klassen. Har även varit lite knuffandes och smånyp man har fått höra talas om men våran tjej har inte varit helt oskyldig i det hela heller. Överlag har det gått över förväntan. Väldigt trevliga föräldrar och pedagoger som tar tag i saker direkt. Vilket känns skönt. De är en så pass liten barngrupp också så de kommer säkert snart att ha lärt känna varandra bättre. Annars har Wilma fått sin första lösa tand. Hon väntar med stor förväntan på att den ska lossna... snart.. snart.. Vad stor hon känns. Sedan vill hon nu ha en 6- årsfrisyr som hon kallar det. Nu ska hon gå till frisören och klippa kortare hår och lugg är planen. Har sagt åt älsklingen att han får gå med henne för annars kommer frisören att slänga ut mig för att jag bryr mig för mycket... ojoj.. Får se om de blir till veckan.


Lilla hjärtat


Har vi något att säga om Nova då.. Hon trivs väldigt bra på förskolan och är inte alls van vid att bara vara där 15 timmar. Hon blir välldigt irriterad när Wilma minsan får gå till skolan på onsdagar och fredagar men hon får inte vara på förskolan. Var i alla fall inga problem att börja om igen efter det långa sommaruppehållet. Hon och Wilma leker ganska mycket med varandra nu när de är hemma tillsammans. Men det är ganska svårt för dem. Nova vill inte kompromissa ett dugg och Wilma försöker komma med förslag hela tiden och när hon inte får igenom dem blir hon tjurig och försöker få som hon vill ändå och då skriker Nova.. Eller så är det tvärt om Wilma som vill vara ifred och sedan kommer Nova och vill vara med henne och Nova är ibland lite för hårdhänt. Men det ger väl med sig sånt med. Jag och brorsan bråkade en hel del när vi var små också och vi överlevde och tycker mycket om varandra än i dag.. ;-)


Nova tycker om att dansa


Här hemma har det fortfarande varit mycket röjande av saker. Möbler, barnsaker och barnkläder. Vi har sålt, gett bort och även sålt på tradera. Har blivit av med barnkläder från förrådet och tjänat in ca 1000 kr på det hitills och då har de mest varit kläder från HM och Lindex inte så mycket märkeskläder alltså. Nice! Vi har i dagsläget inga planer på syskon till tjejerna och kommer vi någonsin att ändra oss om ca 5 år eller så ill vi kanske inte ha kläder som är 8-10 år gamla.. utan då vill man ju ha nya saker speciellt om det skulle vara en pojke! Så ingen ide att spara på sakerna utan bara att röja. Less is more! Har även oljat köksbordet ett varv ska ta ett till varv på måndag tror jag när tjejerna är på skolan och förskolan.

Jo förresten Wilma vill visa upp sitt rum sen vi har röjt där med leksaker.. och annat skräp. Så här ser de ut nu.

Wilmas rum - Uppröjt från en massa saker. Det har varit en massa sorterande och ett helt skåp i köket har blivit förvaring till småsaker som strukturerat har blivit organiserat i små genomskinliga lådor med lock så att man kanske hittar dem när barnen vill använda dem. Nytt sängöverkast väntar på att inskaffas eftersom det gamla inte passade så bra till den nya sängen.

Wilmas skolhörna - Här målas det, byggs lego och så tränas det på hennes dator - både matte och att skriva. Hon har blivit väldigt bra på matte på sista tiden. Kanske har det efter sin mor?? *ler*

 


Korridoren mellan tjejernas rum. - Den går faktiskt att gå i genom nu! Dörren till Nova är borttagen och även den gigantiska bokhyllan vi haft där. Vilket har resulterat att båda barnen använder denna toalett samt att vi har börjat att använda durschen som finns i den toaletten.

 

Skolan har börjat igen.. Läser min sjätte termin nu femte på lärarprogrammet. Går min sista inriktning som mot förskolan och sedan läser jag specialpedagogik A på distans som specialisering. Håller på att läsa en skönlitterär bok som heter "En riktig människa" av Gunilla Gerland. Lånad den i går och har snart läst ut den ska fortsätta med den när jag uppdaterat här. Läser nog ut den i dag. Den är gripande. Författaren har autism och växte upp på 70-talet. Hon beskriver sin uppväxt och hur hon bemöttes av  familjen, skolan, pedagoger, andra barn och vuxna. Hon hade ingen diagnos som liten och det är med ett väldigt målade språk som hon beskriver olika situationer ur hennes perspektiv. Hon öppnar ögonen för hur svårt det är att leva med autism m.m. Skolan har hittills bara varit rolig.. vi ar varit på teknikens hus och lekt och sedan har vi varit ute och plockat blommor och fiskat i dammen vid skolan och kollat på bin, sett hur bisamhällen ser ut och smakat på honung.. känns som en skön kurs. Är inte mycket skriftliga uppgifter utan de är mest praktiska lektioner, VFU och sedan två tentor..


Älsklingen fick nästan ett längre vik. i går. Hans förra chef ringde och ville att hans skulle börja på måndag men sen en liten stund senare ringde hon igen och sa att hon inte fick anställa honom eftersom det var andra inom kommunen som hade längre tid som skulle gå före.. *suck* Jaja.. sånt är livet.. kommer nog ett bättre jobb snart han har ju bara varit arbetslös i 3 veckor.

Nu kommer jag nog inte på nå mera att skriva.. haha.. Älsklingen och hans bror ser på fotboll i tvrummet blir väl att lägga sig och läsa ett tag nu men är samtidigt väldigt sugen på att scrappa lite.. får se vad det blir eller om de rent av blir båda..