Nu är det full fart i skolan...

Nu har skolan börjat igen och denna gång med väldig fart. Har blivit mycket läsande på sista tiden och större delen av förra veckan var jag stressad över vad jag skulle skriva om till mitt examensarbete som ska göras nu under våren. Men tror att jag  börjat närma mig mitt ämne nu och på fredag ska vi gå igenom hur man skriver ett PM och sedan har vi en vecka på oss att sammanställa det hela. Sen är det snart VFU fem veckor denna gång... vet nästan vart jag ska vara väntar bara på att få det bekräftat också...

Helgen har varit lite jobbig eftersom min mage har strejkat beror nog på en kombination av tre saker... Först att jag ändrat min kost och äter mindre än tidigare, stress samt den största boven en seg köttbit... ajaj.. såna gånger vill man aldrig mer äta kött.. Det positiva är ju att det var länge sen jag hade ont sist så nu kanske det dröjer ett tag till till nästa gång. Nu är magen okej igen och har kunnat äta ordentligt idag...


Tjejerna ute


Vi har handlat nya vantar åt båda tjejerna förra veckan. Bådas var väldigt utslitna så de var i stort behov av nya. Sedan har Wilma fått sig nya stavar, längdskidor och skor. Var ute och tränade i helgen och det gick jätte bra både i upp och nerförsbackar. Nova  var dock inte alls sugen på att åka skidor ( Wilmas gamla skidor) så hon tog sig inte många meter utan valde att promenera istället.

Mycket att göra denna vecka i skolan också det är två kurser som går pararellt så har exarbetet att ta tag i ... men sedan den andra kursen där vi har en del tung litteratur och kursuppgifter att ta tag i.. bland annat en redovisning i morgon... + min distanskurs som jag försöker göra vid sidan om.

Fick förresten VG på matematik tentan. Blev 56,5p /60p så är väldigt nöjd. Känns rätt sjukt att man kan lyckas med det utan att plugga något men men.. ska inte klaga.

Annars har det inte hänt så mycket.. har tagit ner alla julgardiner men inte en enda har kommit upp igen så det är tomt i fönstrerna. Få se när man tar tag i det...  Vi har beslutat att ta bort nattblöjan för Nova nu till helgen och hoppas hon är redo för det.

Jo förresten vi föräldrar på Novas förskola har startat en föräldrarförening inom Hem och skola. Tydligen är vi den första förskolan som startat upp. För en gång skull tog jag inte på mig några större uppgifter under mötet fast jag kände mig sugen... Så bara ledamot i styrelen inte ordförande eller liknande...

Nä nu börjar snart barnprogramet så ska sätta mig i soffan och mysa med mina älsklingar.



Veckan som gått...

Det har varit en rolig helg men i morgon börjar nästa termin i skolan. Har inte sett fram emot denna del av utbildningen men jag hoppas att det kommer gå lika bra som det gjort hitills.

Tentan här om dagen gick väldigt bra. Det enda pluggande jag gjorde var att jag läste igenom mina anteckningar dagen innan (två gånger) Var en del uträkningar och lite kopplingar till hur man skulle tänka kring matematiken i förskolan samt hur man ställer bra frågor m.m. Helt enkelt att vara medveten om hur barns matematiska utveckling sker. m.m. Det kändes bra och jag tror att det blir ett VG eftersom kraven för VG inte var speciellt höga. Tentan bestod i 6 frågor som man vardera kunde få 10 p på. För att få G krävs 6 p på tre av frågorna. För VG krävs 8 p på tre av frågorna + 6 p på en av dem. Man kunde men andra ord missa en del, men man vet ju aldrig hur lärarna rättar och bedömer ens svar. Tog tre timmar att göra den och som vanligt hade man ganska ont i handen efteråt. Är verklingen inte van att skriva så länge för hand. Det var ingen fråga som jag kände att jag inte kunde.

Året har börjat bra och det har nu gått 17 dagar utan några att äta något onyttigt. Känns bra, lite jobbigt till och från. Men det har varit de senaste dagarna men vi stöttar varandra. Det har blivit lite promenader och annat tränande också. Nu gäller det bara att hålla i med detta så kanske vi får en förändring.

I torsdags skulle Wilma ha med sig skridskor till skolan. Vi köpte ett par förra året och försökte ett par gånger att lära henne åka innan jag gav upp. Denna vinter hade vi inte ens börjat att träna eftersom isen har varit väldigt sen. Jag var nervös för hur det skulle gå och hoppades att hon inte skulle ramla och göra illa sig. När jag kom och hämtade henne åkte hon omkring på isen men pytte små "steg".. Blev jätte glad över att hon kunde hålla balansen och ta sig framåt. I går var vi och åkte skridskor med båda tjejerna. Första gången för Nova och andra riktiga gången för Wilma. Wilma började ta länge steg eller skär eller vad det nu kallas. Nova kämpade tappert i ca en timme med att försöka hitta balansen. Hon hade mycket tålamod och kunde ställa sig upp och gå kortare sträckor. Hon tyckte om det. Hon använde ett par skridskor som jag hade när jag var liten och de var ganska små så i dag har vi varit och köpt nya skridskor åt henne. Så nu blir det nog skridskor varje helg.

Vi gick igenom flickornas garderober här om dagen. Det är lika jobbigt varje gång för det brukar vara en hel del kläder som måste provas och bedömas om de passar eller inte. Många av Wilmas tröjor hoppade direkt in i Novas garderob och rensade två påsar med för små kläder från Novas garderob. Måste med andra ord köpa mer kläder åt Wilma...speciellt tröjor...Men nu är det äntligen städigt så man ser och hittar något där inne. Hoppas det får vara så ett tag nu. :-)

Wilmas garderob och Novas garderob

(blev en hel del tomma galjar på Wilmas sida)


En gammal kassaapparat...

Vår gamla granne skulle flytta och han ides inte ta med sig denna. Fick den och nu försöker vi ta reda på vad något sådant är värt för att sedan sälja den. Det är en av kirunas första kassapparat av märket National från 1920- talet med en låda kassarullar. Tillverkad i USA. Den är jättestor... väger säkert 100 kg..

Undra vad denna är värd?



Tenta i morgon

Tenta i morgon och jag har inte börjat plugga förrän i dag.
Nu känner jag mig stressad, men inte för att jag inte kan något utan tvärt om.
För att det känns som att jag kan allt redan utan att ha pluggat något.
Pluggar därför på mina anteckningar för att känna att jag gör något.. men jag lär mig dock inget nytt...

Tillbaka till vardagen

Nu är julledigheten slut, granen utdansad och julen bortstädad. Bara Ljusslingan har fått stanna kvar ute för att lysa upp i mörkret. Nu har skolan börjat för Wilma, förskolan för Nova, jag har börjat plugga igen (tenta på onsdag). Så efter att inte ha behövt använda mig av almanackan på nästan en månad åker den fram igen och dagarna blir snabbt uppbokade.

Lars var på intervju i dag vi får se vad som händer på den fronten.

Året har annars börjat ganska bra nyttigt i alla fall. Vi har ätit bra, motionerat och njutit av att vara lediga tillsammans. Lägenheten är ren och städig.

Nästa vecka börjar skolan igen på allvar. Har den jobbigaste terminen framför mig nu med mitt Examens arbete och 5 eller 6 veckors praktik + min distanskurs. Har i alla fall börjat att beta av lite uppgifter till Specialpedagogiken.. Det känns skönt att ha kommit igång med det. Längtar redan till sommaren.. ;-)

I går satt vi och drömde oss bort igen... Vi vill åka utomlands.. hade planer på att åka i augusti men vi får se vad ekonomin säger. Är inte så jätte lätt att spara när en går arbetslös och den andra studerar. Men hänger nog mest på hur sommaren blir. Har båda jobb då har vi nog råd... har ingen jobb ryker alla sparpengarna till hyra och andra tråkiga saker.

Nu ska barnen strax hämtas...

Årskrönika 2009

Årskrönika 2009

Då var det dags att sammanfatta det gångna året ytterligare en gång.

 

Januari

Det nya året börjas med ledighet tillsammans hela familjen. Vi umgås och jag passar på att scrappa på ledig tid.  Wilma strejkar under ett par veckors tid och vill inte sova på natten, hon börjar intressera sig mycket för matematik. Wilma fick ta bort halva stortånageln för den hade blivit infekterad vilket innebar en massa fotbad och bandage. Flickorna var väldigt förkylda under hela januari och vi avlöste varandra med hosta och förkylningar. Wilma fick en plats här på Porsön i Lulegymnasternas barngrupp. Jag fick mig ett extra jobb på Telia vilket innebar utbildning med 6 timmar varje kväll i 5 veckors tid utöver skolan… Detta var kämpigt men det gick.

 

Februari

Har i princip ingen ledig tid utan all tid spenderas på utbildning inför det nya jobbet eller med skoluppgifter. Wilma börjar sin gymnastik. Bilen besiktas. Vi är sjuka varvas med förkylning och magsjuka. Utbildningen blir klar i slutet av februari och då börjar jobba på riktigt på Telia ca 40% istället för 75% som det var under utbildningen. Nova börjar bada badkar igen efter en längre period med att ha vägrat göra detta.

 

Mars

Inget Internet på ett tag eftersom vi bytt leverantör, Min syster kille var med om en skoterolycka och skadade ryggen. Mer utbildning på jobbet och mer sjukdomar hemma. Hosta och ingen röst… Vi har börjat hyra en barnfilm på lördagar och ser den tillsammans innan barnen lägger sig. Wilma får dubbelsidig öroninflammation med vätskefyllda blåsor… vi blir oroliga över att det ska börja om på nytt med massa krångel med öronen. Wilma är ett litet öronbarn som man kallar det. Nova upptäcker sin nya passion PUSSEL när hon är hemma en vecka. Flickornas förskola flyttas och flickorna får vara hemma en vecka. Wilma ser fram emot den nya byggnaden som en galning och Nova vill dit varje gång vi gått förbi.

Wilmas förskolelärare berättar för oss att de tycker att Wilma är så pass utvecklad att hon skulle kunna börja förskoleklass redan till hösten. Ett år innan med andra ord detta får oss att börja fundera och grubbla. Hur ska man göra? Vi börjar kika på hus, bokar visning och går till banken, men i samma veva får vi reda på att Luleå kommun ska säga upp en massa och vi inser att Lars är i riskzonen och beslutar att avvakta med hus.

 

April

Vår gamla tjocktv krånglar och bråkar med ljud och bild så vi blev less på detta och köpte en ny Sony 40 tum. Fick reda på att jag ska vara på Svedjeskolan under min praktik i vår. Vi har börjat att planera upp vår sommarsemester lite mera och jag ser fram emot det även fast det är länge tills dess. Jag har även tagit beslutet att inte fortsätta jobba extra på Telia efter sommaren eftersom jag i stället kommer att läsa 150%  i skolan i två terminer och då går det inte att jobba 40% också. Känns viktigare att få läsa in en extra specialiering på distans än att ha lite extra pengar. Firar påsk och födelsedag och inser att man redan kommit halvägs till 50! Har ont i ryggen efter att ha lyft Nova fel och ont i nacken… Börjar bli gammal. Har beslutsångest över hur vi ska göra med Wilma. Jobbar och pluggar en hel del.

 

Maj

Efter ett tags funderande har vi nu kommit fram till att det i nuläget skulle vara det bästa alternativet för Wilma och hennes utveckling att börja förskoleklass. I dagsläget känns det inte som att förskolan kan erbjuda Wilma de utmaningar som hon behöver för att inte stanna i utvecklingen både när det gäller det sociala och lärandet i allmänhet. Så Wilma ska med andra ord börja förskoleklass till hösten. Lars får reda på att han är uppsagd från och med slutet av augusti. Jag jobbar mindre denna månad eftersom jag har praktik. Så jag har mycket mer tid att spendera med familjen. Wilma lär sig cykla utan stödhjul. Vi har även ringt polisen för första gången. Vi blev ”vittnen” till ett inbrott en en bil. Lars åker utomlands med jobbet till Turkiet. Flickorna saknar pappa. Nova lär sig att gå på pottan. Jag och Nova planterar blommor inomhus och Wilma besöker skolan och får träffa sin klass för första gången. Sommarvärmen kommer, jag lyckas bränna mig. Nova vill inte vara ute om hon inte gungar pga. att hon inte gillar myggor. Hon hörs över hela området när hon skriker varje gång hon såg en mygga.

 

Juni

Lars kommer hem från Turkiet. Novas potträning går framåt. Första föräldrarmötet på Wilmas blivande skola. Fick träffa hennes pedagoger samt blivande klasskompisar och deras föräldrar. Flickorna springer det årliga vårruset. Jag börjar jobba heltid på Telia under sommaren. Lars får ett dåligt besked om att han har drabbats utav gråstarr. Wilma fyller 5 år och får en ny efterlängtad cykel. Wilma slutar förskolan för alltid och Nova tar sommarlov fram till 24 augusti. Lars är hemma med tjejerna och njuter av sommaren.

 

Juli

Mamma fyller 50 år. Min storebror kommer på besök med hans tjej. Vi har firar mamma i dagarna två. Hela familjen har umgåtts tillsammans, det var länge sedan sist. Har också haft lite ont i ryggen till och från. Misstänker att det är falsk ischias. Sitter knappt vid datorn eftersom man är så himla less den från jobbet. Får sommarlov och slutar på Telia. Har fått förfrågan om att fortsätta som vikarie till hösten men de kräver att man jobbar ungefär 50 % och det är inget som jag känner kommer att gå.. när jag ska plugga 150%.. Älsklingen var till ögonläkaren och fick reda på att han inte alls behöver operera sitt öga ännu. Eftersom han inte har några större besvär med det samt att han såg väldigt bra med höger och vänster öga när han gjorde ett syntest. Läkaren sa att de inte vill operera förrän de är dåligt på båda ögonen så att man gör de med inte så stort mellanrum på båda ögonen så märker man minst skillnad.

 

Augusti

SVERIGE SEMESTER i två veckor! Kolmården, Kalmar, Öland, Jönköping, Skara sommarland… massa sol och bad. Underbart att spendera tid med familjen. Vara nere och träffa min bror Calle och Katja och se deras nya lägenhet. Bo på hotell, se på delfiner och andra djur, bada och åka karuseller och träffa våra vänner i Jönköping.  Nova fyller 3 år. Hon börjar rita huvudfotingar. Vi besöker Leos Lekland. Vi säljer bort massa barnsaker på loppis. Wilma börjar förskoleklass. Inskaffade ett Nitendo Wii.

 

September

Wilma trivs på skolan går kl. 8-14 men vill ha längre dagar. Hon har fått många nya kompisar och pratar om skolan hela tiden. Nova går nu bara 15 timmar i veckan eftersom Lars är arbetslös. Nova tycker inte alls om detta. Hon vill gå dit varje dag.  Röjer hemma. Säljer massa barnkläder och liknande. Wilma går till frisören för första gången och tappar sin första tand. Nova bygger pussel, leker frisör och vill vara med på bild hela tiden, hon tycker om att bygga med klossar, legon, duplon m.m. en riktig pysseltjej. Jag går på exkursion med klassen och börjar min distanskurs. Wilma börjar idrotta med Sweden sport Academy.

 

Oktober

I skolan fick vi 12 st kycklingar efter en lång väntan, 3 stycken klarade sig tyvärr inte ut ur äggen. Annars har jag haft 3 veckors praktik på en härlig förskola. Vi är förkylda i familjen och avlöser varandra hela tiden. Skolarbetet, praktiken och förkylningar har tagit upp större delen av denna månad. Får reda på att min 29 kusin väntas anlända i början av nästa år, underligt att man fortfarande för kusiner. Speciellt när man tänker på att  Wilma och Novas näst älsta kusin ska bli mamma och Lars mamma gammelmormor. Lars fyller 27 år.

 

November

Friska igen efter att ha varit sjuk i ca 7 veckor. Firade halloween och tjejerna var två söta små häxor. Första snön kommer och flickorna bygger vinterns första snögubbe. Årets förskole/skolfoton anländer. Wilma lär sig skriva berättelser som jag kan läsa. Hon kan även läsa kortare enklare ord och meningar. Nova sjunger och dansar hela dagarna. Börjar en matematik kurs på skolan som jag sett fram emot eftersom jag tycker om och har lätt för matte. Men är besviken både på kursens nivå eftersom jag känner att jag inte lärt mig något nytt under denna period och på mina klasskambrater som tycker att det är så himla svårt och gnäller HELA tiden. För man måste ju haft G i Matte A på gymnasiet för att komma in på detta program och det har inte legat på den nivån alls. Som högst kanske 7:ans matte.

 

December

Skyltsöndag, julpynt, julbak, julpyssel, advent, luciafirande i förskolan, skolan och hemma. Möblerar om, hjälper våra kompisar med att packa och städa när de flyttar, firar mini julafton i Luleå och julafton i Kalix. Där det blev en massa god mat och en mängd paket. Nästan så man inte tog sig hem. Inser att jag inte bryr mig om min mobil så mycket och funderar på om den kanske ska laddas inför jul och nyår. Skickade inga julkort i år eftersom inspirationen tog slut. Nyår firades hemma med familjen. Vi hade en underbar kväll tillsammans och tjejerna fick vara vakna. De slocknade dock vid 23.00 så de missade tolvslaget.

 

Ganska händelserikt år när man ser tillbaka på det hela. Hoppas att år 2010 kommer bli ett bra år. Jag har bestämt mig för att det ska bli mitt eget år i år. Jag ska sätta mig själv i fokus. Har ett år kvar av skolan nu och sedan är det ut i arbetslivet. Jag vill ha bättre självförtroende innan dess och tycka om mig själv för i dagsläget gör jag inte det och självförtroendet existerar inte.

 

GOTT NYTT ÅR