Morsdag...

Grattis på morsdag alla mammor där ute.. Hoppas ni haft en trevlig dag!

Själv har dagen varit lite si så där.. Vädret har varit underbart. mellan 23-27 grader... nästan för hett ute vi kunde inte vara ute så länge som vi hade velat.. Flickorna och jag var ute direkt efter frukost och njöt av vädret... gick in igen vid lunch och åt och plockade till lite hemma. Sedan gick vi ut en sväng igen, men flickorna ville gå in ganska snabbt igen. Wilma orkade inte vara ute mera och Nova vill inte vara ute om hon inte gungar.
Orsak: "Jag gillar inte myggor" ... Direkt hon ser en insekt av något slag har hon fått panik och skrikit det, blivit ett klistermärke på mig och gråtit. Det har inte varit lätt att ha att göra med henne i dag. Speciellt inte när man varit tvungen att t.ex. gå till affären och lämna igen filmen vi hyrde i går.. hon skrek hela vägen dit och hela vägen tillbaka.. Har försökt att prata med henne om att de inte är farliga, men inget hon verkar ta in. Igår var hon som vanligt.. inte rädd för småkryp utan då kikade hon på spindlar och myror som kröp omkring... får hoppas att hon glömt bort allt vad små kryp heter tills i morgon...Då är det måndag men det kommer kännas som söndag eftersom flickornas förskola har planeringsdag och är därför stängd. Får se vad man hittar på... Annars har vi tjejer fått väldigt mycket kvalitétid tillsammans. Jag har varit med dem och lekt och hållt på från morgon till kväll hela helgen.. ingen tv eller dator har varit påslagen under dagarna.

Vi har inte firat morsdag alls här hemma i år... Älsklingen ringde och grattade mig på morsdag i dag, det kändes skönt att få prata lite med honom.  Wilmas tålamod börjar ta slut. Hon vill att pappa ska komma hem nu. Vi räknar ner dagarna tillsammans så hon ser att det närmar sig och när vi gör det brukar det bli bättre men hon är fortfarande ledsen med jämna mellanrum när det gäller pappa.. men det håller i sig i någon minut och sedan är det bra igen. Nova märker jag inte så stor skillnad på förutom att hon sitter mer hos mig, kramas och pussas mer än vanligt.. men det är ju bara positivt. ;-)

Känns förresten bättre i dag.. känns inte som att jag brinner.. Det röda har gått ner en aning.. men när man känner på huden är det ganska varmt.. man lär sig aldrig.. De har dock lovat mycket "kallare" väder nu de kommande dagarna så man har varit tvungen att passa på och njuta av detta väder. Kommer förmodligen se ut som ett spöke brevid älsklingen sen när han kommer hem.. han har haft 30 + hela tiden han varit där och det verkar hålla i sig tills han kommer hem. Måste erkänna att jag längtar.. men de har ni nog märkt.. Men snart.. 3 nätter kvar och sedan på onsdag kväll kommer han hem igen.. hoppas han är utvilad för jag känner mig helt slut.. ;-)

I´m burning...

Har varit VÄLDIGT varmt och skönt i Luleå i dag.. som mest 27 grader i skuggan tror jag om jag inte såg helt fel.. ;-) Tänk om man skulle vara lika bra på att smörja sig själv som man är på att smörja barnen.. Jag har nämligen bränt mig i dag.. både ansiktet (lite) och på bröstkorgen (mycket) ajajaj.. är väldigt RÖTT! Kanske tur att jag inte hade någon kamera nu.. haha..

Pratat  med älsklingen i dag.. värmen håller i sig i Turkiet också.. verkar ligga på 30 grader varje dag där.. Han har i alla fall lyckats bränna axlarna lite.. vilket jag tyckte var ganska bra resultat med tanke på hur lätt han brukar bränna sig.. alltså att det enbart var axlarna som hade drabbats...

Vi har varit ute större delen av dagen. Wilma  har cyklat, klättrat och gungat hela dagen. Nova har mest gungat och lekt med sin docka. Och hjälpt mig att plantera ut blommorna. Gjorde inte det i går eftersom jag tyckte att det blåste och så.. började scrappa kortet jag har inplanerat men lusten tog slut, men ska ta och göra klart det i dag. Annars har vi även varit ute och lekt lite med flickornas kusiner.. Snart är det robinson! Måste ta och se det fast jag inte vill sitta vid tv:n själv..men det går ju inte att missa...

Vi har även hyrt film i dag blev "barbie och diamantslottet". Flickorna var väldigt eniga av sitt val av film och den var faktiskt bättre än vad jag förväntade mig. Bör kanske tilläggas att jag inte hade inte så höga förväntningar .. ;-) Men har sällan sett Nova så insatt i en film tidigare så det gav filmen lite plus i kanten.. Måste ju hålla på våra "rutiner" även om älsklingen är utomlands..

Frostat av frysen...

Fick ett ryck i dag och slängde ut allt från frysen, slog av den och frostade av den. Var på tiden.. och fint blev det efteråt.. Förstår inte varför det alltid ser ut som en igloo där inne innan man tar tag i saken.. Tog ca 2 timmar innan det blev klart.. men de var de värt.. har väl inte så mycket annat vettigt för mig nu för tiden.. haha...blir nog även att ta och torka ur kylskåp och skafferi i dag, men måste vänta tills flickorna somnat in lite bättre så jag inte väcker dem.

Annars har jag varit på en promenad i dag, stannade och pratade lite med en kompis som jag inte sett på länge på slutet så lite osäker på tiden men ca 1 timmes promenad om man räknar bort pausen då.. Skönt att promenera.. Är tredje långpromenaden denna vecka.. har faktiskt saknat det.. var länge sedan jag promenerade. Måste dock se till och ragga upp någon att promenera med eftersom "Lugna Favoriter" är inte alltid så sociala som man skulle vilja.. ;-) Bättre än inget i alla fall..

Wilma har varit på skolan idag igen.. besök nummer 2 med andra ord.. De gick dit med sina nuvarande pedagoger och sedan fick de se på en teater som de större barnen på skolan utförde. Det hade varit en väldigt spännande teater med spöken och allt. Det kommer att gå 8 barn i Wilmas förskoleklass... 6 pojkar och 2 flickor. En ordinarie förskoleklass lärare samt en lärare ev. elevassistent (vet inte riktigt vilken utbildning personen har ) kommer finnas i klassen eftersom en pojke i klassen synskadad och behöver stöd samt specialundervisning. Känns väldigt lyxigt!

Annars har jag och Nova hunnit plantera lite blommor ute.. blev inte färdigt eftersom jag höll på att få ett mindre sammanbrott när Nova skulle gå och hämta vatten hela tiden.. Resultatet av det hela blev en sjö av vatten från toaletten, genom hallen och ut.. sen att hon hade stövlar med jord på sig när hon gjorde detta var ju inte ett plus direkt.. Kan ju tillägga att jag damsög och skurade hallen och städade toaletten i går.. Kan säga att de syns inte i dag.. *suck* Nå jag då har jag kanske något att fördriva kvällen med sen.. Tur att man lär sig avbryta projekt i tid...

I förra inlägget skrev jag om att jag hade svårt att sova utan älsklingen.. den känslan höll inte i sig en andra natt.. kanske beroende på att jag bara som 3-4 timmar natten innan.. men jag slocknade tidigt igår och sov och sov.. Var väldigt utvilad i morse..

Älsklingen har de bra i Turkiet.. solar och badar och njuter av sin "semester" med jobbet. Wilma är den som tar de hårdast att pappa är borta. I dag på förskolan hade hon gått och satt sig i soffan och gråtit för att hon saknade pappa. Det svänger snabbt med henne ang. det. Ena stunden tycker hon att de är jätte roligt att pappa har åkt plan och är i ett annat land och andra stunden är hon jätte upprörd. Trodde faktiskt att det skulle vara Nova som saknade pappa mest.. men hon har bara velat ha pappa en gång och det var i natt när hon hade en mardröm.. då brukar Lars alltid gå till henne och krama och prata med henne.. (jag brukar gå till Wilma på nätterna) Så då dög jag inte riktigt utan hon ville ha pappa.. men nu känns det litegrann som att Nova förstår att pappa är på en resa och att han har åkt flygplan dit.. men inte riktigt när han ska komma hem. Hon frågade i dag om pappa var hemma och väntade på oss när vi gick från förskolan...

Har knappt sett på tv sen älsklingen for.. tycker det är väldigt trist att sitta hemma och se tv själv..

Planer för kvällen
(överstruket betyder att jag gjort bort det):

Torka ur kylskåpet
Torka ur skafferierna
Diska
Rengöra spisen lite nogrannare än vanligt.. ;-)
Plantera lite mer blommor ute..
Tvätta
Vika och sortera tvätt

Scrappa ett kort...

Borde väl hålla mig sysselsatt ett tag! Får se vad som blir gjort och inte... men det är i alla fall vad jag tänkt mig...

Svårt att sova...

Kan ju börja med att det var sååå svårt att somna igår. Jag låg och vred och vände på mig hela tiden och tryckte jag hörde ljud och gick och kollade till flickorna 2000 gånger. Är väldigt ovan att sova själv på nätterna.. När älsklingen brukar åka iväg på fiskeresor brukar vi tjejer passa på att vara i Kalix och då sover vi alla i samma rum. Så sova ensam är ingen hit! Sista gången jag kikade mot klockan var den nästan tre på natten… måste ha somnat strax efteråt..

 

Har pratat med älsklingen i dag och de har endast 30 grader i skuggan och han hade solat och badat hela dagen.. som sagt.. är inte ett dugg avundsjuk på det inte.. ;-)

 

Har ju helt glömt bort att berätta att Wilma för någon dag sedan kom och frågade i fall hon fick göra hål i öronen. Hon började diskussionen ganska diskret och sa att jag hade fina öronhängen och om hon fick titta på dem. Sedan frågade hon hur man gör hål i öronen, sen berättade hon att många av barnen på hennes förskola redan har det och sen kom frågan. Hål i öronen som 5 åring.. jag vet inte om jag är gammalmodig eller nå men tycker att det är för tidigt. Lars lovade henne att han skulle kika i fall han hittade några låssas öronhängen åt henne… Hon har blivit VÄLDIGT medveten om vad hon vill ha på sig och vad hon inte vill ha på sig. I morgon ska hon till skolan igen för ett besök och hon har planerat vad hon ska ha på sig i morgon sen förra helgen! ;-) I år gjorde Wilma en bok en jätte fin sådan, boken handlade om henne och Aref ( en pojke som gått på hennes förskola som tyvärr har flyttat tillbaka till Iran med sin familj). Fröknarna sa i dag att många av barnen saknar honom och de fick inte riktigt något avslut med honom utan en dag var han bara borta. Lite trist…

 

Idag var Wilma väldigt hes och sa att hon hade ont i halsen. Väldigt dåligt tajmat eftersom det var min sista lektion i dag och jag hade redovisning och allt.  Så det hela slutade med att hon fick komma med på lektionen. Hon var en väldigt duktig tjej som var med på mina lektioner i dag och lyssnade på våra redovisningar. Under min och Elins redovisning skrev hon av våra rubriker på sitt papper. Snabbt måste hon ha skrivit eftersom vi inte visade alla sidor speciellt länge.

 

Dagen har med andra ord varit bra och nu har jag och Elin bara kvar att färdigställa rapporten! *nice*

 

I går tvättade jag en del, rengjorde tvättmaskinen (alla fack och liknande) städade upp vid skrivbordet och slängde en hel drös med papper. Han även scrappa lite.. Undra vad man ska hitta på i dag då..?

 

(jo förresten blir inga bilder förren om en vecka... eftersom kameran också är på semester)

 


Fruktfatet påfyllt...



Älskar frukt i alla dess slag.. det gör flickorna också. *mums* Måste ju ha lite "godis" att snaska på när man är ensamen på kvällarna. Jepp...nu har älsklingen åkt. Känns redan konstigt att han inte är hemma...Wilma tog de riktigt hårt att pappa skulle vara borta så länge. Tidigare när hon talat med Lars har det bara låtit som att hon tyckt att det varit roligt att pappa ska åka till ett annat land. Men när hon vinkade av han i dag kom tårarna.. Hon var riktigt ledsen i en halvtimma och tyckte att 8 dagar det är ju en hel evighet...!

Sen till en rolig sak.. alla som är föräldrar förstår nog.. Nova kissade äntligen på pottan i dag och utan att vi var med och satt med henne där. Var riktigt roligt...speciellt att se hur glad och stolt hon såg ut efteråt. Hoppas de håller i sig nu. Är ju en fördel om hon går på pottan när vi tar bort blöjorna helt. Vi har ju försökt att sluta med blöja tidigare, men då verkligen totalvägrade hon. Blev att vi fick ta bort pottan från toaletten ett tag för hon ville inte gå in där. Måste bara påpeka att vi aldrig tvingat henne att sitta på pottan utan bara uppmuntrat till det. Efter ett tag i förrådet tog vi ut den igen och det var som att hon hade glömt bort den. Så den senaste månaden har vi haft henne i trosor lite till och från.. brukar ta på henne efter förskolan och fram tills de är barnprogam på vardagar och lite mer på helgerna. Det som var extra roligt i dag var att hon faktsikt sa att hon var kissnödig innan hon gick in på toaletten. Har aldrig hänt tidigare. En annan sak som är rolig är att språket börjar lossna mer och mer nu. Hon uttrycker sig mycket tydligare nu och andra än vi i familjen förstår henne. Personalen på förskolan har börjat säga att det hänt den del på språksidan de sista månaderna nu. Vi vet ju att hon legat efter i sitt tal och gör det fortfarande om man jämnför med barn i hennes ålder, men förmodligen är det för att hon fick en tuff start i livet när hon mådde dåligt hennes första 1,5 år på grund av henne allergi.  Hon kom efter redan då med språket eftersom hon hade annat som hennes fokus och energi gick åt till.

Nu ska jag försöka komma på något sätt att fördriva tiden på...

Bra version av Måns Zelmerlöw - Hope and Glory Acoustic



Tycker inte om orginalversionen men denna version var mer för mig...

Länge sen sist . . .

Nu har det gått mer än två veckor sedan jag tog mig tid att uppdatera bloggen och det har hänt en hel del måste jag säga vet knappt vart jag ska börja.

 

Vädret har varit underbart och vi har varit ute större delen av de dagar som vi varit lediga på. Det har blivit att man har grillat mycket och umgåtts med en del bekanta.


Wilma har varit i skolan för första gången. Hon tyckte att det var jätte roligt och hon verkar ha fått ett väldigt bra intryck av både de andra barnen samt pedagogerna. Hon kan knappt vänta på att få börja skolan nu. Hon berättade för mig att de fick berätta lite om sig själva och att många av barnen berättade hur gamla de var, men Wilma ville inte berätta sin ålder för hon trodde fröken skulle svimma och slå sig. Hon fick alltså inte en fråga om hur gammal hon var utan de andra barnen berättade det spontant men hon lät bli.


En orsak till att jag inte har uppdaterat här är att jag har haft två veckors praktik på Svedjeskolan. Har inte alls suttit vid datorn under den tiden, bara för att svara på en del viktiga mail annars har jag umgåtts med familjen. Jag och Elin har börjat att skriva rapporten som ska in i början av juni vi har även planerat vår redovisning. Känns jätte bra, är inte ett dugg stressa över något av detta utan känns väldigt lätt att skriva ihop med henne eftersom vi är på samma nivå.


Måste ju få skryta också.. Gissa vem som fick VG på tentan ?? Känns såååå skönt!


Sedan till en av de största nyheterna som jag har att dela med mig till er är att Wilma har lärt sig att cykla utan stödhjul. Vi tog bort stödhjulen och hon kunde cykla på en gång. Gick lite vingligt i början, men i dag har vi till och med varit på en kortare cykeltur hela familjen och hon cyklade utan stödhjul.. Är så stolt!


Vi har även ringt polisen för första gången. Vi blev ”vittnen” till ett inbrott en en bil. En mystisk mörkklädd tjej smög omkring och drog i en massa bildörrar på parkeringen här på porsön och till sist fick hon upp en bil. Hon han undan och han plocka på sig bilstereo, vindrutetorkare m.m. innan polisen kom. Älsklingen fick lämna vittnesmål och liknande.


Vi har även varit barnvakt och fått pröva på att vara 4 barns förälder... Var ett barn i Novas ålder och sedan en bebis på 10 månader. det gick jätte bra, men det var verkligen länge sedan man matade och höll en sådan liten bebis.


Nu är det bara några få dagar innan älsklingen åker till Turkiet. Ska bli såå trist att vara hemma själv under kvällarna när tjejerna sover...

 

Har tömt kameran på bilder nu..


 

 

 


Det har blivit att äta ute ett par gånger... det har varit riktigt varmt vissa dagar..

Grillade hemmagjorda biffar och majskolvar..mums.. har ni inte testat majskolvar måste ni göra det nästa gång ni grillar.

 


Här är en som uppskattar det i alla fall.. måste erkänna att jag älskar det också...



Förra helgen var jag och Wilma på dansföreställning i Pontushallen. Var riktigt roligt. Wilma satt helt inne i showen och lyckades följa med bra i handlingen. De hade gjort hela dansföreställningen som en berättelse. Wilma satt och var farsinerad över hur små några av barnen som uppträdde var. Hon var även väldigt insprerad av att börja dansa till hösten. Får se om det håller i sig eller hur det blir med det...Här ovan är en bild på alla som var med på föreställningen.

 

 


Wilma sitter på stan och väntar på bussen hem...


Nova tränar på att blåsa såpbubblor


Vår lilla konstnär ville ta ut stafliet i solen


Wilma ska iväg och träna cykla... Hon har blivit så duktig så snabbt. Gick verkligen undan från att inte alls kunna cykla utan stödhjul till att hon cyklar förbi väldigt fort...

 


Älskar mina tjejer över allt annat på denna jord..

 


T v ä t t h å r k l ä m m a

På förskolan har de diskuterat olika saker och Wilma visste vad en av plastsakerna var...

- "Det är en Tvätthårklämma. " Hon berättade att hon har sett mormor och morfar använda såna när de hänger upp tvätt ute på ett paraply...


Wilma berättade även åt en mamma på hennes förskola att hon ska börja skolan till hösten... hon berättade varför hon skulle få göra detta.
-"Jag ska börja skolan för att jag kan torka mig själv!"

Öhhh.. kanske inte riktigt därför.. haha .. hon är rolig min tjej!

(Ojoj två inlägg  på en och samma dag... , nu får jag ta och göra nå vettigt istället)

F ö r s k o l e k l a s s . . .


På rekommendationer av pedagoger på hennes förskola började vi fundera om förskoleklass skulle vara något för Wilma. Efter ett tags funderande har vi nu kommit fram till att det i nuläget skulle vara det bästa alternativet för henne och hennes utveckling. I dagsläget känns det inte som att förskolan kan erbjuda Wilma de utmaningar som hon behöver för att inte stanna i utvecklingen både när det gäller det sociala och lärandet i allmänhet. Så Wilma ska med andra ord börja förskoleklass  till hösten. Sedan får vi se i fall det dröjer ett eller två är innan vi hittat oss ett hus och flyttat, vi har i alla fall som mål att bo någon annanstans än Porsön inom två år, men det beror ju även lite på ekonomin samt om vi hittar något hus vi vill ha innan dess.


Lång helg...

I fredags var vi ute hela dagen nästan. Vi höll på att fixa på vår lilla gård och sedan var vi och grillade med två andra familjer vid lunch. Var mycket trevligt. Vi hade så varmt +18 i skuggan och det kändes som sommar. På lördag morgon var jag och Wilma i vanlig ordning på gymnastik, denna gång var det dock avslutning så nu dröjer det ända till september tills nästa gång. Efter gymnastiken åkte vi till Kalix och bytte till sommardäck. I Kalix hade man dock inte samma sommarkänsla eftersom på baksidan av huset var det nästan en meter snö... fast de partierna av gården som inte låg i skuggan var ju gräset framme och började skifta lite i grönt.  På lördag eftermiddag passade vi även på att åka en sväng til lIKEA medan mormor och morfar passade de små. Blev handlat en del krimskrams som vanligt + en ny säng till Wilma kommer bild sedan när vi satt ihop den. Stannade kvar i Kalix tills i går och sedan var vi och handlade lite mer jord till gården samt en resväska åt älsklingen.. Nu är det inte länge tills han åker utomlands... (VILL OCKSÅ)