I dag är jag hemma från jobbet...

Det var min mage som bestämde sig för att bråka lite med mig i dag. Ni som känner mig väl vet att jag har problem med min mage sen ca 5 år tillbaka. Brukar inte gå in på det speciellt mycket förutom att jag har ett bråck i magen som gör att jag får väldigt ont.

Jag skrev om det i min blogg för två år sedan, de som inte läste då här är en del av det inlägget.

Den korrekta termen för min sjukdom är:

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) pga av Hiatusbrock vid övre magmunnen. (så ni kan förstå förkortningen)

När jag får  ont har jag VÄLDIGT ont... Det gör väldigt ont pga att mitt bråck sitter mellan matstrupen och magsäcken. Där ska det på "normala" människor stängas efter varje gång man äter eller dricker. Mitt bråck gör att det ALDRIG stängs. Vilket innebär att vissa dagar läker det ut saltsyra från magsäcken upp i matstrupen. Det är då smärtan kommer. Saltsyran är inte gjord för att vara i matstrupen och blir där en frätande vätska. Det är en otrolig smärta att känna detta och det brukar hålla på allt från 4-9 timmar. Brukar vara helt utslagen av detta. Har fött två barn utan större bedövning kan säga att jag kan jämnföra det med denna värsta smärttoppen som jag brukar ha med detta bråck. Det är två olika sorters smärta, men de båda gör ändå VÄLDIGT ont! Brukar bara ligga ihopkrupen och gråta då.

Det går att operera detta, men för att det är en väldigt komplecerad operation med mycket som kan gå fel därför rekomenderar läkarna inte detta. Utan säger att man ska helst lära sig att leva med detta tillstånd. Jag är rädd för operationer, man har ju ingen kontroll över situationen. Och jag är en person som har väldigt svårt att släppa kontrollen. Jag brukar ta en medicin i förebyggande syfte för att dämpa syran men när det väl börjat göra ont tar den inte bort smärta utan mildrar den lite. En dag när det är som värst tar jag ganska starka smärtstillande tabletter och ligger om möjligt helst i ett kokhett bad för att lindra.  Det som kan orsaka detta är kost, jag kan inte äta oregelbundet, för ofta, för mycket eller för sent. Kost och motionsmässigt sköter jag mig väldigt bra för tillfället. Stress kan vara en utlösande faktor för detta eftersom när man är stressad ökar produktionen av magsyra. Dagens smärta beror nog på att jag åt middag alldeles för sen igår för att vara jag och för att jag la mig allt för tätt inpå det.

Tur att det inte är sååå ofta jag mår så här... kanske 4 gånger per år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback